Dels en biografi om mannen som lærte Helge Ingstad å overleve i villmarka og dels en beretning om den siste delen av pionertiden i det nordlige Canada.
Femte opplag er på vei og kommer på lager i andre halvdel av mars. Bestill ditt eksemplar nå.
Vinteren 1927-28 var Helge Ingstad og Hjalmar Dale pelsjegere i Canadas villmark. Fire år senere ga Ingstad ut boka «Pelsjegerliv» som sikret Ingstads plass i norsk litteraturhistorie. Boka har hatt en enorm påvirkningskraft som inspirasjonskilde for generasjoner av villmarkinger.
Boka om Hjalmar Dale er dels en biografi og dels en beretning om pionertiden i Canada. Hjalmar Dale var sentral i miljøet av pelsjegere og gullgravere og hadde en dragning mot eventyret og reiste gjennom enorme villmarksområder med kano og hundespann. Etterhvert forsvant de siste hvite flekkene på kartet, og Dales død markerte avslutningen på pionertiden i området.
Dersom Helge Ingstad og Hjalmar Dale ikke hadde møttes, hadde «Pelsjegerliv» neppe blitt skrevet. Ingstad kunne endt med å dra hjem etter et par mislykkede år i Canada. Han ville aldri kommet seg til Grønland og aldri blitt sysselmann på Svalbard. Mange av de som er inspirert av Ingstad hadde kanskje fått helt andre livsløp. Kanskje Lars Monsen aldri hadde krysset Canada, kanskje Robert Sørlie heller hadde begynt med harehunder, kanskje Stein P. Aasheim hadde fått seg en skikkelig jobb.
"Randulf Valle har skapt en både kunnskapsmettet og velskrevet bok, interessant for alle som ønsker å trenge dypt inn i hvordan mennesker har gjort sitt ytterste for å utforske nye områder og utnytte naturressursene der"
– Asbjørn Ringen i GD
"Det fremgår tydelig at Valle har lagt ned mye arbeid i denne boka. Han har funnet rikdommer i gamle notater om fangstlivet i et til dels lukket land. Utrolig mye kunnskap om livet i ødemarken der Ingstad opererte, har nå med denne boken blitt reddet for alltid."
– John S. Opdahl i bladet Pelsjeger
"Jeg har sjelden lest en så medrivende og informativ bok fra arktiske strøk som denne."
– Henning Howlid Werp (Professor i nordisk litteraturvitenskap ved UiT) – Nordnorsk Magasin 2-2015